En son konular | » HASHASLI KATMER...Ptsi Ağus. 06, 2012 10:16 pm tarafından Nurdan» Online Cinsel TerapiSalı Ağus. 09, 2011 3:08 pm tarafından cansu_altin » Degisik cicekli pecete videosu...Çarş. Ocak 26, 2011 4:13 pm tarafından Nurdan» Gül modeli videosu...Çarş. Ocak 26, 2011 4:07 pm tarafından Nurdan» Cicek modeli videosu...Çarş. Ocak 26, 2011 4:05 pm tarafından Nurdan» Kalp Krizi Riskinizi Biliyor Musunuz?Çarş. Ocak 26, 2011 2:05 pm tarafından Nurdan» Gelmeyen BaharlaraPaz Ocak 23, 2011 8:09 pm tarafından Nurdan» Nescafe'nin Sağlıklı Kahveleri Nerelerde Satılıyor?Çarş. Ocak 19, 2011 11:25 am tarafından aslidemirci » BANU:NUN ARABASICuma Ara. 17, 2010 5:19 am tarafından Ayse duru» Elmadan Da Az Kalori Cuma Ara. 17, 2010 5:06 am tarafından Ayse duru |
Kimler hatta? | Toplam 8 kullanıcı online :: 0 Kayıtlı, 0 Gizli ve 8 Misafir Yok Sitede bugüne kadar en çok 199 kişi Ptsi Tem. 31, 2017 2:54 pm tarihinde online oldu. |
akısı | |
| | DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri | |
| | Yazar | Mesaj |
---|
Shakira Co.Admin
Ruh hali : Mesaj Sayısı : 515 Rep gücü : 1104 Kayıt tarihi : 09/10/09 Yaş : 46 Nerden : istanbul
| Konu: DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri Cuma Kas. 20, 2009 10:56 pm | |
| İnek sütü, anemiyi önlemek için yeterli düzeyde demir içermez. Bu nedenle, bebeğin 6 aylık olana kadar anne sütü ile beslenmesi, hastalık risklerinin azaltılması ve sağlıklı bir bebeklik dönemi geçirmesi için şarttır.
Yeterli sütü olmayan annelerin, anemiyi önlemek için demir bakımından zengin gıdalarla takviye yapmaları gerekir.
Demir bakımından zengin gıdalar şunlardır: Karaciğer, dana eti, balık, tavuk, sebzeler; ıspanak ve fasulye.
C vitamini bakımından zengin portakal ve limon gibi turunçgiller de demir emilimine yardımcı olurlar ve böylece vücuda alınan demir miktarını artırıriar.
Tuğla ya da toprak yiyen bir çocukta anemi kolayca gelişebilir. Bu nedenle böyle durumlarda gerekli önlemleri almak şarttır.
Demir bakımından fiakir bir beslenme sonucunda meydana gelen anemi, sindirim sistemi hastalıkları, mikroplu hastalıklar ve zayıflama vb. gibi durumlara yol açabilir.
Anemiye karşı mücadelede, demir bakımından zengin tedaviler uygulamak gerekir. Ayrıca periyodik olarak bir doktora görünmek de çok önemlidir,
Çünkü hastanın durumunu ve hastaya göre uygun tedaviyi ancak bir doktor belirleyebilir.
Demir bazı bitkilerde ve etlerde bulunur. Demir eksikliği anemisinin sıklığı, toplumdaki et tüketimi ile orantılıdır. Etlerde bulunan ham demirinin emilimi daha kolaydır. Diyetin kompozisyonundan ve mide asiditesinden etkilenmez. diğer kaynaklardaki demir, demir iyonlarına dönüştürülmesi gerekir. C vitamini ve et diğer kaynaklardaki (hububat ve sebzeler) demirin emilimini kolaylaştırır. Bazı maddeler demir emilimini zorlaştırır. Fosfatlar, fitatlar, tannatlar gibi ( Çay vs.) Demirden zengin yiyecekler: Hayvansal gıdalar : karaciğer, dalak, organ etleri, kırmızı et, yumurta Bitkisel gıdalar : Üzüm, pekmez, kuru meyveler, yeşil sebzeler, kuru baklagiller, fındık, fıstık, susam.
Ülkemizde özellikle kırsal bölgelerimizde bile beslenme alışkanlıklarının değiştiği, evlerde tarhana çorbası, bulgur pilavının yerini her 3 öğünde patates kızartmasının aldığı dikkatimizi çekmektedir. Patatesde demir miktarı çok yetersizdir. Bu da demir eksikliği anemisinin ülkemizde son yıllarda daha da artmasına neden olmaktadır.
Kansızlık (Anemi) Pek çok insanın kansızlıkla başı derttedir. Eğer tedevi edilmez ise kansere varana kadar pek çok kötü sonuç doğurabilecek bir hastalık. Anemi aslında tedavisi çok kolay olan bir rahatsızlık. Tedavi için modern tıp ilaçlarlarından yararlanılabileceği gibi alternatif tıptanda yararlanılabilir. Isırganotu: Genelde hor görülen ısırganotu, kan yaptırıcı özelliği nedeniyle, kansızlığa karşı mutlaka kullanılması gereken bir bitkidir.Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 3-4 bardak taze demlenmiş ısrırganotu çayı soğutulmadan yudumlanır. Arslanpençesi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış arslanpençesi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Gün boyunca 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan yudumlanır. Civanperçemi: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış civanperçemi, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır ve yarım dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak taze demlenmiş civanperçemi çayı soğutulmadan yudumlanır. kaynak:netten alıntı | |
| | | Shakira Co.Admin
Ruh hali : Mesaj Sayısı : 515 Rep gücü : 1104 Kayıt tarihi : 09/10/09 Yaş : 46 Nerden : istanbul
| Konu: Geri: DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri Cuma Kas. 20, 2009 10:56 pm | |
| Hurma:Türüne göre değişse de hurmaların birçoğu yüksek oranda demir içerir. Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir. Kurutulmuş olanlarına göre daha yüksek oranda su ve daha düşük kalori içerir. | |
| | | Shakira Co.Admin
Ruh hali : Mesaj Sayısı : 515 Rep gücü : 1104 Kayıt tarihi : 09/10/09 Yaş : 46 Nerden : istanbul
| Konu: Geri: DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri Cuma Kas. 20, 2009 10:58 pm | |
| Ayrıca siyah üzümün de kan yaptığı söyleniyor ve
Kan yapıcı bazı ürünleri sıralayacak olursak: Saf arı poleni, iyi cins çiçek balı, kuşburnu marmelatı ve çayı, üzüm pekmezi, dut pekmezi, keçiboynuzu (harnup) pekmezi, Tahin, kına kına kabuğu, keten tohumu, arı sütü, balık yağı, soya sütü, yulaf sütü çok faydalı besinlerdir. | |
| | | Nurdan ADMIN
Ruh hali : Mesaj Sayısı : 1785 Rep gücü : 4476 Kayıt tarihi : 08/10/09 Yaş : 44 Nerden : Almanya
| Konu: Geri: DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri C.tesi Kas. 21, 2009 12:21 am | |
| | |
| | | | DEMİRİN DOĞAL KAYNAKLARI & Beslenme Önerileri | |
|
Similar topics | |
|
| Bu forumun müsaadesi var: | Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
| |
| |
| |