[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] *** VELİBAH ( PATATESLİ MAYALI ÇÖREK ) *** MALZEMELER:
1 kg un
Yarım paket yaşmaya
[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] 1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yoğurmak için, ılık su
İçi İçin; 5-6 adet patates
1 adet kuru soğan
3 yemek kaşığı sıvıyağ-
Tuz- Pulbiber- Karabiber
Üzeri İçin; Tereyağ
YAPILIŞI:
Unu hamur yoğurma kabına alıp, ortasını havuz şeklinde açın.
Ortasına maya ve şekeri koyun. Üzerinede biraz ılık su döküp, maya kabarana kadar bekletin.
Unun kenarlarına tuz ilave edip, hamuru yoğurun. Azar azar ılık su ekleyerek, kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.
1 saaat mayalandırın. Hamur mayalanırken, iç malzemeyi hazırlayın.
Bunun için; patatesleri haşlayın ve ezin.
İçine, minik kıyılmış soğan, sıvıyağ, tuz ve baharatları ekleyip,karıştırın.
Hamuru bezelere ayırın ve elinizle çok küçük açtığınız bezelerin içine, patatesli içten koyup; büzdürerek kapatın.
Ek
yerleri altta olacak şekilde hamurlarınızı önce biraz elimizle,sonrada
oklavayla tavanızın büyüklüğünde ( servis tabağı kadar ) açın ve tavada
arkalı-önlü pişirin.
Tüm hamur bitene kadar bu işleme devam edin.
Pişen velibahları tereyağla yağlayıp, sıcak sıcak afiyetle yeyin.
Yanına mutlaka çay, kahvaltılık ve domates-salatalık öneririm.