[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Zerde
ve Sütlaç Gaziantep'de bayramlarda çokça yapılan bir tatlı. Zerde'nin
Konya'da yapıldığını görmüştüm ama hangi bölge ve şehirlerde biliniyor
tam olarak bilmiyorum. Birkaç farkla sütlaçın su ile yapılanı
diyebiliriz. Sütlaçta bildiğimiz sütlaç ama burdaki fark zerde ile
sütlacın tek bir tabakta sunulması, bu yüzden de sütlacın şekersiz
yapılması.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Dediğim
gibi Gaziantep'de çok yapılır ama ben şimdiye kadar halamdan güzel
yapanını görmedim. Ben de her bayramda halamda yediğim için şimdiye
kadar hiç denememiştim. Bu etkinliğin vesilesiyle halamı arayıp tarifi
aldım. Sonuçtan çok emin olamıyordum ama halamın tatlısına çok benzedi
(zerdenin pirincini biraz dik bırakmış olmamı saymazsak).
Sütlaç:
Malzemeler:
1 lt. süt
1 kahve fincanı pirinç
2/3 bardak kaynar su
Hazırlanması:
Sütü ocağa koyup kaynatın, üzerine yıkadığınız pirinci ekleyip kısıt ateşte kaynatmaya devam edin
Pirinçler uzamaya başlayınca çok koyu olmamasını istiyorsanız eğer (pirincin cinsine göre) üzerine kaynar sudan ilave edin
Pirinçler iyice yumuşayıp piştikten sonra altını kapatıp kaselerin yarısına kadar paylaştırın
Tezgahın üzerine soğumaya bırakın, soğuduğu sırada zerdeyi hazırlayın
Zerde:
Malzemeler
1 su bardağı pirinç
8-10 bardak su
4 su bardağı şeker
1-2 y.k. gülsuyu
1 y.k. haspir (safran)
Hazırlanması:
Pirinci
yıkayıp 8 bardak su ve 1 bardak şekerini ekleyerek ocağa alın (8-10
bardak su olması pirincin su çekmesine bağlı olarak değişbilmesinden,
ilk önce 8 bardak konuluyor, daha sonra pirincin durumuna göre kaynar
su takviyesi yapılıyor)
Kaynamaya başlayınca kaynardan düşmeyecek
vaziyette altını kısın ve pirinçler uzayıp pişmesine yakın geri kalan 3
bardak şekerini ekleyin (burada tavsiyem tadına bakarak şeker miktarını
tamamlayın, ben yarım bardak eksik kullandım güzel oldu)
Pirinçler yumuşayıp şiştikçe su miktarı az gelebilir, duruma göre 1-2 bardak kaynar su ilavesi yapın
1
yemek kaşığı safranı 2-3 yemek kaşığı sıcak suya ıslayın ve rengi
çıkınca bir çay süzgecine delikleri kapatacak büyüklükte pamuk koyarak
safranlı suyu süzgeçten geçirin. Süzdüğünüz sarı suyu zerdenin üzerine
ekleyip bir-iki taşım kaynatın
Ocağın altını kapatıp gülsuyunu ilave edin. Soğumuş sütlaçların üzerine zerdeleri taksim edin.
Üzerini dövülmüş fıstık veya bademle süsleyebilirsiniz