[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]PATLICAN DOLMASI TURŞUSU
1 kg. küçük körpe patlıcan
1 Baş sarımsak
8 - 10 Dal lahana yaprağı
2 Adet havuç
2 Adet etli kırmızı biber
2 Çorba kaşığı kaya tuzu
1 Çorba kaşığı limon tuzu
Sirke
Su
maydanoz sapı
- Patlıcanlar yıkanır, baş kısımları kesilir, kaynamakta olan limonlu suya patlıcanlar atılır, yarım olarak haşlanır.
-
Sudan çıkan patlıcanlar, tepsi gibi düz bir zemine dizilir, üzerine
acısı çıkması için ağırlık konur. Bu şekilde 1 gece bekletilir.
-
Ertesi günü tuzla ovulmuş ince, kıyılmış lahana, kırmızı biber, havuç,
bir kaç diş sarımsak , acısı çıkmış ortası karnıyarık gibi yarılmış
patlıcanlara doldurulur.
- İçi doldurulmuş patlıcanlar maydanoz saplarına sıkıca sarılarak bağlanır.
- Kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak konarak, patlıcan dolmaları yerleştirilir.
- Patlıcan dolması dizilmiş kavanozun yarısına sirke diğer yarısına su konur.
- Sirke ve su kavanozdan, çukur bir kaba boşaltılır, üzerine kaya tuzu ve limon tuzu konur iyice karıştırılır.
- Tuzlu karışım, kavanozda bulunan patlıcanların üzerine dökülür.
- En üste iyi yıkanmış taş gibi bir ağırlık konur, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
-
Patlıcan dolmaları turşu suyunu çok çabuk çeker, bu yüzden turşuyu
kurduktan 5 gün sonra kavanozun eksilen kısmına sirke eklenir.
Not: Turşu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır