[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Tüm bitkilere faydalı demek, elbette mümkün değil. Hatta bazı
bitkilerin kaynatılıp içilmesi bile doğru değil. Bazı bitkilerin özünde
kimyasal maddeler var. Rahatsızlıklarınızda mutlaka doktora başvurun.
Doğal bitkiler sadece destekleyicidir.
Gripten, menopoza, kalp sorunlarından vücut direncine kadar, pek çok
sorun için bitkileri kaynatıp içebiliyorsunuz. Ancak bitki çaylarından
tam anlamıyla faydalanabilmek için, bazı noktalara dikkat etmek
gerekiyor. Otları hazırlarken mutlaka taze, kaynamış, klorsuz su
kullanmak gerekli. Demliğe önce demleyeceğiniz bitkiyi, sonra suyu
koymalısınız. Çayın demlenmesi için 2-5 dakika arasında içinde durması
yeterli oluyor.
Adaçayı, vücudun direncini arttırır. Enfeksiyonlara karşı vücudu korur
ve zihni açar. Gaz gidermede yardımcıdır. İçinde uyarıcı bulunduğundan,
özellikle sabahları ve öğlenleri tüketilmelidir. Üzerine sıcak su
ekleyip en fazla 2-3 dakika bekletildikten sonra içilmelidir. Çok
kaynatıldığında toksit etki yapabilir.
Papatya, gevşemeye, rahatlamaya yardımcı olur. Ağrı kesici özelliği
vardır. Ayrıca cilt gözeneklerini temizler. Günde 2-3 çay fincanı
içilebilir. Akşamları içilmesi önerilir. Aşırı tüketimde uyuşukluk
hissi verebilir. Hazırlamak için, üzerine kaynar su döküp 10 dakika
demlemek yeterlidir.
Rezene, gaz ve kramp ağrılarına iyi gelir. Ayrıca mide ve bağırsak
rahatsızlıklarında kullanılabilir. Öksürük ve soğuk algınlığında
etkilidir. Ayrıca cilde canlandırıcı etkisi vardır. Tok karnına günde 1
çay fincanı tüketilebilir. Hazırlanması için, üstüne sıcak su döküp
10-15 dakika demlemeye bırakmak gerekir.
Isırgan otu, kan temizleme özelliğine sahiptir. Alerji, raşitzm ve
romatizmaya da etkilidir. Saçlarda ve cilt üzerinde güçlendirici etkisi
vardır. Kür şeklinde uygulamak isteyenler, bunu 40 gün yapıp
bırakmalıdırlar. Günde 1-2 çay fincanı tüketilebilir. Hazırlamak için,
üstüne sıcak su dökerek, 10 dakika demlemek yeterli olacaktır.
Hatmi çiçeği, ağız, boğaz ve diş eti iltihaplanmasına iyi gelir. Ödem
çözme özelliği vardır. Ayrıca cilde ışıltı verir. Yan etkisi yoktur,
günde 1-2 çay fincanı tüketilebilir. Hazırlamak için, 2 tatlı kaşığı
doğranmış hatmi çiçeği üzerine 1,5 su bardağı sıcak su dökülür ve 10
dakika demledikten sonra içili