Her 100 bin kişinin yaklaşık 30′unda görülen akciğer
kanseri, her geçen gün artıyor.Uzmanlar yaz mevsiminin en çok tüketilen
meyvesi kavunun akciğer kanserini önlediğini açıkladı.
Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülen akciğer kanserinin en önemli
nedeninin sigara olduğu biliniyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en
sık görülen kanser türünün akciğer kanseri olduğuna dikkat çeken
Avrasya Hospital Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op.Dr. Ali Güven
Akıncı, “Akciğer kanseri genellikle sigara içen veya içmiş olan
kişilerde görülüyor.
Son yıllarda halk arasında duman altı içici olarak bilinen
pasif içiciliğin de kansere yakalanma oranını yüzde 1.3 kat arttırdığı
biliniyor” diye konuştu.
SİGARADAN UZAK DURUN
Kansere yakalanmada genetik faktörlerin de etkili olduğunu
anlatan Akıncı, ailesinde kanser olan kişilerin kansere yakalanma
riskinin çok yüksek olduğunu belirtti. Akıncı, sigaradan tamamen uzak
durulmasını tavsiye etti.
SEBZE MEYVE TÜKETİMİ ÖNEMLİ
Bazı beslenme özelliklerinin de akciğer kanseri riskini
etkileyebileceğini ifade eden Akıncı, sebze ve meyve tüketiminin
akciğer kanseri gelişimi riskini önemli ölçüde azalttığını kaydetti.
Akıncı özellikle yaz aylarında kavun, kayısı gibi meyvelerin
tüketilmesini tavsiye etti.
DOMATESTEN VAZGEÇMEYiN
Domatesin de kanseri önleyici etkisi bulunduğunu anlatan Op.
Dr. Ali Güven Akıncı, “Karatenoidler özellikle havuç, koyu yeşil
yapraklı sebzeler, domates, kırmızı biberi de sofranızdan eksik
etmeyin” ifadesini kullandı.
GÜNDE 3-4 TANE TÜKETİN
Daha önce Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda
domatese kırmızı rengini veren ‘likopen’ maddesinin erkeklerde görülen
prostat kanserine karşı etkili olduğu ve 50 yaşın üzerindeki erkeklerin
günde en az 3-4 domates tüketmesi gerektiği belirlenmişti. ‘likopen’
çeşitli kanser risklerini önlüyor ve sağlık sorunlarına karşı vücudun
direncini artırıyor. Domatesin içeriğindeki A, B1, B2, C ve K
vitaminleri ve çeşitli minerallerle adeta bir sağlık deposu.
kaynak-sağlık.com