[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Yıllar önce aldığım "Osmanlı mutfağı" isimli bir yemek kitabından bazı değişiklikler yaparak denedim.
Malzemeler :
3 su bardağı Sinangil mantı unu
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
yeteri kadar su
İçine ;
4-5 adet haşlanmış patates
1-2 adet kuru soğan
tuz, karabiber
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Üzerine ;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı salça
kırmızı pulbiber
Yapılışı :
Haşlanmış
patateslerin kabukları soyulur, sıcak iken çatalla ezilir. İnce
doğranmış soğanlar sıvıyağda pembeleştirilir. Patatesler eklenip
kavrulur, tuz ve karabiberle tatlandırılır.
Un, yumurta
yoğurma kabına alınır, tuz eklenip yeteri kadar su ile biraz sertçe bir
hamur yoğrulur. Üzeri nemli bir bezle örtülüp 10 dakika kadar
dinlendirilir. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar kopartılıp oklava
ile mantı hamuru kalınlığında açılır. Bir su bardağı yardımıyla
yuvarlaklar kesilir. Yuvarlakların ortasına patatesli harç yerleştirip
yufkanın karşılıklı iki kenarından tutulup, örgü şeklinde kapatılır.
(İlk defa yaptığım için şekil konusunda pek başarılı olamadım.)Bütün
hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra kaynamış tuzlu suya atılarak
pişirilir. Pişen mantılar bir süzgeçle servis tabağına alınır. Üzerine
tereyağı, pulbiber ve salça ile hazırlanan sos dökülerek servis
yapılır. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt dökülebilir. (Ben sarımsaklı
yoğurtlu halini daha çok beğendim.)
Afiyet olsun.