Ayvanın sağlığa faydaları
Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalı.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]EDİRNE - Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, birçok hastalığa şifa olan ayvanın
kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının
tedavisinde faydalı olduğunu söyledi.
[Resimleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Prof. Dr. Yorulmaz, ayvanın faydalarının çok eski çağlardan beri
bilindiğini belirterek, “Romalılar parfümden, bala kadar her şey için
ayvanın meyve ve çiçeklerini kullanmışlar” dedi.
Dünyada en fazla ayva üretimi yapan ülkeler içinde Türkiye’nin de bulunduğunu belirten Yorulmaz, şöyle konuştu:
“Bu mevsimde her yerde oldukça ucuz fiyata ve bol miktarda ayva bulmak
mümkün. Ayvanın meyvesi gibi çekirdeği ve yaprakları da işe yaramakta
boya ve kozmetik sanayinde, tıpta da ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Ayva, protein, şeker, organik asit, A, B2 ve C vitamini ve demir,
bakır, potasyum gibi minerallerden zengin, tohumları ise yağ ve protein
içermektedir.
AYVANIN FAYDALARIAyvanın birçok rahatsızlığın giderilmesi ve korunmasında etkin olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yorulmaz, şu bilgileri verdi.
“Ayva, çocuklarda sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi hızlandırır.
Birçok hastalığa şifa olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz,
bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisinde faydalıdır. Her yaşta
sinir sistemini güçlendirir, mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan
koruyarak hazımsızlık gibi sorunları önler. Cildi ve tırnakları zinde,
parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
Grip ve nezle de iyileşmeyi hızlandırır. Ayva ya da ayva suyu ishalin
geçmesi için de çok faydalıdır. Meyvesi veya meyvesinden hazırlanan
şurup ve komposto ishale iyi gelmektedir. Vücudun gücünü artırarak,
zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur. Ağız
kokusunu önler. İçerdiği vitamin ve minarelerle kalp ve damar
hastalıklarından koruduğu, varisi önlediği ve varis tedavisine yardımcı
olduğu, cinsel gücü artırdığı bildirilmektedir. Kandaki kötü
kolesterolü düşürerek damar sertliğinden korur. Ayva hoşafı ağızdaki
yaraların iyileşmesini hızlandırır. Tereyağında pişirilen ayva, balgamı
söker, kronik öksürüğe, solunum sistemi hastalıklarına ve bronşite iyi
gelmektedir.”
Ayva çiçeği ve kabuklarının da çok faydalı olduğunu bildiren Yorulmaz,
“Ayva çiçeği kaynatılıp içildiğinde annelerin sütünü artırır, kalbi
güçlendirir ve baş ağrısına iyi gelir. Ayva kabuklarının kaynatılıp
içilmesi, idrar yolu iltihaplarında iyileşmeyi hızlandırır” dedi.
Ağızdaki yaralar, boğazdaki şişlik ve ağrı için ayvanın kendisi ya da
yapraklarının kaynatılıp suyu ile gargara yapılabileceğini belirten
Prof. Dr. Yorulmaz, dudak çatlamalarını önlemek ya da iyileştirmek
içinde ayva çekirdeklerinin kaynatılıp dudakların bu suyla yıkanması
gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Yorulmaz, ayva yapraklarının çay gibi demlenip içildiğinde
sakinleştirdiğini ve uykusuzluğa iyi geldiğini ifade ederek, şeker
içeriğinin düşük olması nedeniyle şeker hastaları tarafından da
yenilebilen bir meyve olan ayvanın hem meyvesi, hem yaprağı, çiçek
hatta tohumları ile son derece faydalı bir meyve olduğunu kaydetti.
___________