[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] Herkesin bildiği bir tarif ama yine de paylaşmak istedim.
Malzemeler :
5 adet böreklik yufka
1 su bardağı süt
3/4 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı su
Üzerine;
yumurta sarısı, çörek otu
İçine;
500 gr. ayıklanıp yıkanmış ıspanak
1 adet kuru soğan
150 gr. kadar beyaz peynir
1-2 yemek kaşığı sıvıyağ
tuz
ya da;
3-4 adet haşlanmış patates
tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Yapılışı :
Yemeklik
doğranmış kuru soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Doğranmış ıspanaklar
eklenip, ıspanak sönünceye kadar kavrulur, tuzu ayarlanıp ocak
kapatılır. Soğuyunca ufalanmış beyaz peynir eklenip, karıştırılır.
Haşlanmış patatesler kabukları soyularak rendelenir. Tuz ve baharatlarla tatlandırılır.
Süt, sıvıyağ ve su karıştırılarak sos hazırlanır.
Yufkalardan
ilki kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş tepsiye
yerleştirilir. Üzerine sosdan gezdirilir. İki yufka parçalara bölünürek
ve herbir katına sos sürülerek tepsiye yerleştirilir. Hazırlanan iç
malzeme yufkaların üzerine yayılır. (Ben İrem ıspanaklı sevmediği için
tepsinin yarısına ıspanaklı, yarısına patatesli iç koydum. İstediğiniz
iç malzemeyi kullanabilirsiniz ya da benim gibi iki farklı iç malzemeyi
aynı anda kullanabilirsiniz.) Kalan yufkalardan bir tanesi tepsinin
üzerini örtecek şekilde kesilir ve bir kenara ayrılır. Geriye kalan bir
yufka ve kesilen parçalar her bir katına sos sürülerek tepsiye döşenir.
Kenardan sarkan fazlalıklar böreğin üzerine kapatılır, sos sürülür.
Kenara ayrılan yufka ile böreğin üzeri kapatılır, kalan sos üzerine
gezdirilir. Börek dilimlenerek sosu çekmesi sağlanır. Üzerine yumurta
sarısı sürülür ve çörek otu serpilerek önceden ısıtılmış 180 derece
fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
(Böreği yapması, anlatmaktan daha kolay.)
Afiyet olsun.