[Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]Malzemeler:
3 adet yufka
1 adet yumurta
1/2 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
İçine;
350-400 gr. kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
200gr. kültür mantarı
1 kase haşlanmış bezelye
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
tuz, karabiber
Beşamel sos için;
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt
tuz
Ayrıca:
1 su bardağı tavuk suyu (Böreği ıslatmak için)
Yapılışı:
Kuşbaşı
doğranmış tavuklar bir tencereye alınıp, su ve tuz eklenerek haşlanır.
Kabukları soyulup, iyice yıkanan mantarlar dörde bölünerek limonlu suda
haşlanır.
Bir tencereye tereyağı alınıp, eritilir. Un eklenerek, un
kokusu gidinceye kadar kavrulur. Soğuk süt eklenir ve topaklanmaması
için sürekli karıştırılarak pişirilir, tuz eklenir. Beşamel sosun içine
haşlanan tavuk ve mantar, haşlanmış bezelye ve rendelenmiş kaşar
peyniri eklenip karıştırılır, tuz ve karabiberle tatlandırılır.
Çukur
bir kapta yumurta, süt ve sıvıyağ iyice çırpılarak sos hazırlanır.
Birinci yufka kenarları dışarıya sarkacak şekilde yağlı kağıt serilmiş
kare ya da dikdörtgen fırın tepsisine yayılır. Hazırlanan sosdan fırça
yardımıyla her tarafına sürülür. Yufkanın birinden tepsi büyüklüğünde
bir kare ya da dikdörtgen kesilir. Böreğin üstünü kapatmak için bir
kenara ayrılır. Diğer yufkalar bölünerek ve her bir katına hazırlanan
sosdan sürülerek tepsiye yerleştirilir. Kenardaki fazlalıklar da
üzerine kapatılır ve sos sürülür. Son olarak ayrılan kare ya da
dikdörtgen yufka tepsiye serilir ve onun da üzerine sos sürülür.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
Fırından alınca üzerine kaynar haldeki tavuk suyundan gezdirilir. Biraz
ılınınca hazırlanan tavuklu harç üzerine yayılır ve sıkıca rulo
yapılır. Tepsideki yağlı kağıt rulonun üzerine kapatılır ve 15 dakika
kadar tekrar pişirilir. Dilimlenerek sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.